Prețurile materiilor prime vor continua să scadă și în 2024
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Evoluții bursiere / FOTO: Freepik
Evoluții bursiere / FOTO: Freepik
Prețurile materiilor prime vor continua să scadă și în 2024.

Potrivit raportului CyclOpe, indicele prețurilor principalelor materii prime a scăzut cu 14 puncte în 2023. O scădere care, conform previziunilor, va continua și anul acesta.

Este de așteptat ca prețurile să scadă la cărbune, nichel, porumb. Nu același lucru se poate spune însă, cu certitudine, despre uraniu, cupru, aluminiu, cacao, grâu și făina de soia, potrivit indicelui CyclOpe al piețelor internaționale.

În 2023, indicele, care reunește variațiile prețurilor principalelor materii prime cotate în lume, a înregistrat o scădere de 14 puncte procentuale față de cel din 2022 (în dolari).

„Multe dintre marile creșteri din 2022, cum ar fi prețurile la gaze naturale, litiui sau la transportul pe mare, au făcut obiectul unei bule, iar destinul unei bule este să se spargă”, a comentat pentru AFP Philippe Chalmin, profesor de economie la Paris-Dauphine și autorul raportului de prognoză.

Pentru 2024, „sunt atât de multe incertitudini geopolitice, climatice și de sănătate, încât exercițiul de prognoză rămâne foarte dificil pe piețele care reacționează la toate tensiunile de pe planetă, care reprezintă, în ultimă instanță, cei mai buni indicatori”, a adăugat expertul în raportul său.

În cazul minereurilor și metalelor, pe acest palier se manifestă două tendințe antagoniste. Pe de o parte este vorba despre minereurile de tranziție energetică considerate strategice pentru baterii - nichel, litiu sau cobalt - care ar trebui să rămână pe un trend de scădere, iar pe de altă parte cuprul, al cărui curs va continua să progreseze „revenind la pragul de 10.000 de dolari/tonă chiar în cursul anului. 

„Creșterea cererii de metale „strategice” se lasă așteptată, cu excepția cuprului „care, în anii următori, va deveni cea mai strategică dintre toate materiile prime”, notează CyclOpe. „În 2023, cererea de litiu și cobalt a fost mai mică decât se aștepta, iar producția de nichel indoneziană a crescut mai repede”, explică raportul. Prețurile litiului au scăzut în medie cu 54% în 2023, iar cele ale cobaltului cu 46%.

Uraniu susținut de renașterea energiei nucleare

Progresul așteptat în 2024, cel al uraniului, susținut de reluarea energiei nucleare și preocupările geopolitice „în creștere”, de la Niger până în Kazahstan: la începutul lui 2024, „uraniul a depășit ștacheta de 100 de dolari pe livră ( U305), în condițiile în care, în 2016, nu valora decât 20 de dolari. În ceea ce privește cărbunele, al cărui preț a scăzut semnificativ în 2023, „ar trebui să continue să scadă odată cu reducerea achizițiilor europene și poate și chineze”.

La capitolul produselor agricole, „2024 va fi anul El Nino”, un fenomen climatic care se caracterizează prin temperaturi anormal de ridicate în special de-a lungul Pacificului de Sud. Principala necunoscută se referă la Brazilia și culturile acesteia (soia, porumb, zahăr, cafea, suc de portocale).

În 2024, potrivit CyclOpe, se preconizează că prețurile mondiale (în dolari) la porumb să scadă cu 10 puncte procentuale, soia cu 6, orezul cu 7, zahărul cu 10, bumbacul cu 16, lâna cu 14, uleiul de palmier cu 18 și uleiul de soia. 19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel