Producătorul auto Stellantis se așteaptă la un război pe piața auto europeană cu concurenții chinezi
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Stellantis se așteaptă la o bătălie majoră cu rivalii chinezi pe piața europeană a vehiculelor electrice, avertizând asupra unor consecințe semnificative pentru locurile de muncă și producție ca urmare a acestui fapt, a declarat miercuri directorul general al grupului, Carlos Tavares.

În contextul în care tensiunile dintre Beijing, Bruxelles și Washington privind comerțul cu vehicule electrice cresc, UE este așteptată să decidă luna viitoare dacă va urma exemplul SUA în impunerea de tarife suplimentare producătorilor chinezi de automobile.

Oficialii americani au declarat miercuri că intenționează să aplice taxe vamale de până la 100% pentru vehiculele electrice și materialele pentru vehicule electrice fabricate în China până la 1 august.

Tavares a declarat că tarifele pentru vehiculele chinezești importate în Europa și Statele Unite sunt "o capcană majoră pentru țările care merg pe această cale" și nu vor permite producătorilor auto occidentali să evite restructurarea pentru a face față provocării venite din partea producătorilor chinezi cu costuri mai mici.

Comisia Europeană va dezvălui o primă decizie privind potențialele tarife la importurile de vehicule electrice chinezești pe 5 iunie. China a amenințat că va impune, la rândul său, o taxă pe importurile de mașini, conform Reuters.

Șeful Stellantis a spus că tarifele nu ar face decât să alimenteze inflația în regiunile în care sunt impuse, având un potențial impact asupra vânzărilor și producției.

Guvernul Italiei a făcut presiuni asupra Stellantis pentru a se angaja să construiască 1 milion de vehicule pe an în țară, față de 750.000 anul trecut. Tavares nu a răspuns în mod specific la o întrebare despre cererea Italiei, dar a subliniat supracapacitatea care planează asupra sectorului auto european.

Producătorii auto chinezi sunt deja pe cale să vândă 1,5 milioane de vehicule în Europa, ceea ce echivalează cu o cotă de piață de 10% și cu o producție de până la 10 fabrici de asamblare, a declarat Tavares.

"Dacă lăsăm cota constructorilor chinezi să crească... atunci este evident că se va crea o supracapacitate, dacă nu se va lupta împotriva acestei concurențe", a spus Tavares.

Săptămâna trecută, Stellantis a anunțat că va începe să vândă EV-uri ale partenerului său chinez Leapmotor în afara Chinei în cursul acestui an, începând cu Europa în septembrie.

Societatea mixtă Stellantis-Leapmotor, prima dintre un constructor auto occidental și unul chinez care are ca scop vânzarea și producția de vehicule electrice de la un producător chinez în afara Chinei, va ajuta grupul franco-italian să își extindă oferta globală de vehicule economice.

"Vom încerca să fim noi înșine chinezi, ceea ce înseamnă că, în loc să fim pur defensivi față de ofensiva chineză, vrem să facem parte din ofensiva chineză", a declarat Tavares.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel