Putin: ”Negocierile de pace, într-un punct mort”. Se pregătesc noi agresiuni

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Președintele Vladimir Putin a declarat că discuțiile de pace cu Ucraina se află "într-un punct mort" și a promis să continue invazia Rusiei, în timp ce Kievul a acuzat Moscova că sabotează negocierile.

De câteva zile nu se mai aude nimic despre discuțiile de pace, după ce Ucraina a acuzat trupele rusești că au comis crime de război, inclusiv uciderea unor civili neînarmați la Bucha și în alte orașe din nord. Liderii occidentali au cerut anchete internaționale privind aceste decese.

În primele sale comentarii publice cu privire la presupusele atrocități, Putin le-a comparat mai întâi cu atacurile americane asupra unor orașe precum Raqqa din Siria și apoi a numit afirmațiile de la Bucha "false".

Ofensiva de aproape șapte săptămâni a Rusiei se desfășoară "conform planului", a declarat Putin marți, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele belarus Alexander Lukașenko, la cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei. 

Dialogul a continuat între cele două părți online, prin videoconferință, după ultima întâlnire în persoană de la Istanbul, la 29 martie. Nu a existat nicio confirmare publică a discuțiilor din această săptămână. Putin a acuzat Ucraina că a renunțat la concesiile anterioare, dar poziția publică a Kievului nu s-a schimbat și dă vina pe Rusia pentru lipsa de progrese. 

Discuții "dificile”

"Discuțiile sunt extrem de dificile", a declarat negociatorul-șef ucrainean Mykhailo Podolyak, adăugând că Rusia "se ține de practica sa tradițională de a face presiuni publice asupra procesului de negociere". 

Avertisment pentru Putin: Nu va scăpa nepedepsit!

Putin a declarat că, fără un acord de pace, "operațiunea militară va continua până la finalizarea sa și până la îndeplinirea sarcinilor stabilite la începutul operațiunii".

El a declarat lucrătorilor de la cosmodrom că conflictul cu Ucraina este "inevitabil" din cauza legăturilor sale strânse cu Occidentul, notează Bloomberg. Dar, în timp ce Kremlinul a justificat inițial ofensiva ca fiind necesară pentru a "demilitariza" și "deznazitiza" Ucraina prin înlăturarea guvernului său pro-occidental ales democratic, Putin a declarat marți că obiectivul principal este de a "ajuta" populația din Donbas.

După ce s-a confruntat cu pierderi majore și după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev, Rusia și-a redus obiectivele de război în Ucraina. Acum pregătește o nouă ofensivă menită să consolideze controlul asupra regiunii Donbas din estul țării, care este parțial controlată de separatiștii susținuți de Kremlin, și să asigure o punte terestră către peninsula Crimeea, anexată de Putin în 2014.

Economia Rusiei a rezistat "blitzkrieg-ului" sancțiunilor Occidentului, a declarat Putin, citând recuperarea cursului de schimb al rublei. Dar el a recunoscut că logistica și sistemele de plată rămân o slăbiciune și că impactul pe termen lung al limitelor occidentale ar putea fi mai dureros. Guvernul se așteaptă la o contracție economică de până la 10% în acest an, cea mai gravă din ultimele peste două decenii.

Președintele rus a declarat că speră ca "bunul simț" să prevaleze în cele din urmă în Occident, ceea ce va duce la o relaxare a sancțiunilor. El a mai spus că, deși creșterea inflației legată de criză va cauza "inevitabil" probleme politice pentru liderii occidentali, sprijinul publicului rus pentru politica sa rămâne puternic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja
ROBOR scade, o veste bună
Tutun încălzit
Friedrich Merz
Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Păpușă Barbie
Bursa
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Warren Buffett / FOTO: Facebook

Nu, Warren Buffett nu părăsește Berkshire Hathaway

Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...

La bancă

Creditele devin mai scumpe: Veste proastă de la BNR

Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...

Discuții / FOTO: Freepik
Miliardarul american Bill Ackman
Foto: Shutterstock

Rolul pazei perimetrale în complexele rezidențiale 

Ai lăsat geamul de la parter deschis? Știi cine a intrat...

Friedrich Merz
Cătălin Predoiu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Medicamente / FOTO: Freepik

Trump atacă industria farmaceutică. Primele reacții negative

Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...

Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com

pixel