Record după record la bursele europene! Investitorii își asigură spatele

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grafic bursier
Grafic bursier
Așteptând publicarea datelor privind inflația în Statele Unite, bursele evoluează, marți, pe un trend de creștere, cu recorduri doborâte în Franța și Germania. Investitorii își asigură o plasă de siguranță.

Pe Bătrânul Continent, bursele s-au deschis pe o notă pozitivă. Parisul și-a doborât recordul absolut de puncte, depășind pragul maxim stabilit în aprilie, înainte de a coborî ușor (+0,07%) în jurul orei 10:50 GMT. Bursa de la Frankfurt (+0,02%) și-a îmbunătățit și ea recordul, bazându-se pe impulsul din ultimele săptămâni.

La nivel continental, Eurostoxx 50 (+0,15%), care reunește cele mai mari 50 de capitalizări europene, se apropie de cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2007, în timp ce indicele mai larg Eurostoxx 600 continuă să urce, amenințând vârful înregistrat la sfârșitul anului 2021.

Londra a avansat mai mult decât celelalte burse europene (+0,31%), impulsionată de „cele mai recente date privind salariile și șomajul din Regatul Unit” publicate marți, care „au arătat o încetinire a creșterii salariilor, în timp ce rata șomajului a rămas stabilă, ” comentează Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Bursa din Milano a marcat, la rândul ei, cel mai ridicat (+0,04%) nivel din 2008. În Asia, Bursa din Hong Kong a câștigat cu 1,07%, Shanghai a crescut cu 0,40% și Tokyo cu 0,16%.

Pe piața de obligațiuni în jurul orei 10:45 GMT, randamentul obligațiunilor de stat americane pe 10 ani a fost de 4,19%, comparativ cu 4,23% la închiderea lunii. În Europa, rata obligațiunilor germane pe 10 ani a fost de 2,22% față de 2,27% cu o zi înainte.

În același timp, acțiunile japoneze din industria semiconductoarelor au beneficiat marți de câștiguri semnificative: Tokyo Electron a câștigat 1,48%, Advantest 0,94% și Screen Holdings 3, 06%. În Europa, ASML a câștigat 0,71%, Infineon 0,56%, STMicroelectronics 0,13%.

Petrol și valute

Prețurile petrolului au crescut ușor, investitorii au rămas precauți înainte de o săptămână plină de rapoarte de piață și decizii de politică monetară.

Prețul barilului de Brent din Marea Nordului, pentru livrare în februarie, a crescut cu 0,17%, până la 76,16 dolari. Echivalentul său american, un baril de West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în ianuarie, a câștigat cu 0,27% până la 71,51 USD în jurul orei 10:35 GMT.

Pe piaţa valutară, euro a crescut faţă de dolar (0,35%), la 1,0803 dolari pe euro.

Bitcoin a câștigat 1,45%, la 41.780 USD, dar rămâne în scădere cu peste 6% în două zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel