Reguli noi pentru agenții imobiliari

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik
Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik
Un proiect de lege recent depus la Senatul României propune schimbări semnificative în domeniul intermediatorilor imobiliari, cerându-le acestora să aibă studii superioare și să urmeze cursuri de formare profesională de cel puțin 180 de ore.

Scopul acestui proiect de lege este să reglementeze activitatea de intermediere imobiliară, precum și să stabilească modalitatea de organizare și funcționare a profesiei de intermediar imobiliar.

Una dintre cele mai importante modificări propuse constă în obligativitatea intermediarului imobiliar de a exercita activitatea exclusiv în baza unui contract scris cu clientul. Această măsură vizează remedierea situațiilor în care serviciile de intermediere imobiliară sunt furnizate doar pe baza unui acord verbal, iar implementarea unui contract scris va oferi un cadru legal mai clar pentru reglementarea drepturilor și obligațiilor părților implicate.

De asemenea, proiectul de lege stabilește că desfășurarea activității de intermediere imobiliară este condiționată de dobândirea calității de intermediar imobiliar, care să fie înscris într-un Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII) și să dețină o autorizație valabilă.

Pentru a obține calitatea de agent imobiliar sau broker imobiliar, persoanele interesate trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum absolvirea unor cursuri de calificare, de minimum 1.080 de ore pentru agentul imobiliar și de minimum 180 de ore pentru brokerul imobiliar. De asemenea, acestea trebuie să susțină și să promoveze un examen de autorizare organizat de ANCPI (Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară).

Mai mult, intermediarii imobiliari trebuie să fie asigurați pentru răspunderea profesională și să nu aibă antecedente penale pentru a putea accesa această profesie.

Proiectul de lege, care urmează să fie discutat în Parlament, are ca scop creșterea calității serviciilor oferite de intermediarii imobiliari și asigurarea unui cadru mai clar și mai transparent în domeniul tranzacțiilor imobiliare.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie aprobat de Parlament, să fie promulgat de Președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial, Partea I.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel