Reguli noi pentru agenții imobiliari

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik
Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik
Un proiect de lege recent depus la Senatul României propune schimbări semnificative în domeniul intermediatorilor imobiliari, cerându-le acestora să aibă studii superioare și să urmeze cursuri de formare profesională de cel puțin 180 de ore.

Scopul acestui proiect de lege este să reglementeze activitatea de intermediere imobiliară, precum și să stabilească modalitatea de organizare și funcționare a profesiei de intermediar imobiliar.

Una dintre cele mai importante modificări propuse constă în obligativitatea intermediarului imobiliar de a exercita activitatea exclusiv în baza unui contract scris cu clientul. Această măsură vizează remedierea situațiilor în care serviciile de intermediere imobiliară sunt furnizate doar pe baza unui acord verbal, iar implementarea unui contract scris va oferi un cadru legal mai clar pentru reglementarea drepturilor și obligațiilor părților implicate.

De asemenea, proiectul de lege stabilește că desfășurarea activității de intermediere imobiliară este condiționată de dobândirea calității de intermediar imobiliar, care să fie înscris într-un Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII) și să dețină o autorizație valabilă.

Pentru a obține calitatea de agent imobiliar sau broker imobiliar, persoanele interesate trebuie să îndeplinească anumite condiții, precum absolvirea unor cursuri de calificare, de minimum 1.080 de ore pentru agentul imobiliar și de minimum 180 de ore pentru brokerul imobiliar. De asemenea, acestea trebuie să susțină și să promoveze un examen de autorizare organizat de ANCPI (Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară).

Mai mult, intermediarii imobiliari trebuie să fie asigurați pentru răspunderea profesională și să nu aibă antecedente penale pentru a putea accesa această profesie.

Proiectul de lege, care urmează să fie discutat în Parlament, are ca scop creșterea calității serviciilor oferite de intermediarii imobiliari și asigurarea unui cadru mai clar și mai transparent în domeniul tranzacțiilor imobiliare.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie aprobat de Parlament, să fie promulgat de Președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial, Partea I.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett

pixel