Reuters: Miliarde de euro din PNRR depind de privatizarea Hidroelectrica

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sediul Hidroelectrica
Sediul Hidroelectrica
România ar putea să nu îndeplinească regulile anexate la finanţarea UE de miliarde de euro dacă cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica nu este listată luna aceasta, a informat Comisia Europeană, transmite Reuters.

Guvernul nu vinde propriile acţiuni în Hidroelectrica ci în schimb a aprobat planul de listare al unicului acţionar minoritar, Fondul Proprietatea, un fond de investiţii gestionat de Franklin Templeton.

Guvernul s-a opus totuşi planurilor pentru o listare la Londra şi la Bucureşti, iar Fondul a avertizat că ar putea să să nu reuşească să vândă întreaga sa participaţie în listarea internă.

Întrebaţi ce se va întâmpla dacă va fi listată o participaţie mai redusă, reprezentanţii Comisiei Europene au declarat pentru Reuters că "acest jalon prevede ca listarea a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica să fie finalizată".

"Nu vom specula în acest stadiu cu privire la neîndeplinirea jaloanelor şi obiectivelor. Ca un principiu general, statele membre trebuie să implementeze planul lor de redresare şi rezilienţă cum a fost aprobat ... pentru a primi fondurile", au precizat reprezentanţii Executivului comunitar.

În timp ce state membre UE, ca Polonia şi Ungaria, încă au dificultăţi cu deblocarea fondurilor, România a absorbit deja peste şase miliarde de euro înainte de stagnarea reformelor şi oprirea plăţilor, menţionează Reuters.

Luna aceasta, Hidroelectrica a anunţat intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente. Societatea intenţionează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti ("BVB"). Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că firma speră să obţină peste un miliard de euro în ceea ce ar putea deveni una din cele mai mari Oferte Publice Iniţiale (IPO) din Europa anul acesta.

Fondul evaluează participaţia sa de 20% în Hidroelectrica la 2,2 miliarde de euro.

Te-ar putea interesa și:

Hidroelectrica vizează obținerea a peste 1 miliard de euro din oferta publică inițială (IPO)

Anul 2023 ar putea deveni unul extrem de interesant pentru Hidroelectrica dar și pentru bugetul României, în condițiile în care se pregătește oferta publică inițială pentru 20% din acțiunile companiei, procent deținut de Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intenționează să listeze până la 20% din acțiunile sale la Bursa de Valori București în iulie

Compania susținută de stat ar putea obține peste 1 miliard de euro din oferta publică inițială (IPO), care ar fi una dintre cele mai mari din Europa în acest an, potrivit unei surse apropiate

Oferta va include acțiunile deținute de Fondul Proprietatea, un fond de investiții administrat de Franklin Templeton, care și-a evaluat participația la 2,2 miliarde de euro în aprilie

IPO-ul face parte dintr-un acord cu UE pentru a asigura fonduri de redresare post-pandemică și vine într-un moment de liniște pentru piața europeană a listărilor. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...


pixel