Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Grupul rus Gazprom livrează deja gaze naturale Germaniei prin două conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte.
România vrea să revizuiască directiva UE privind gazele astfel încât toate conductele de pe teritoriul UE, inclusiv cele offshore, să fie de competenţa legislaţiei europene. Polonia sprijină inițiativa românească, mai ales că revizuirea directivei ia în considerare propunerile de la Varșovia.
”Măsura conform căreia toate noile conducte (de pe teritoriul UE) trebuie să îndeplinească reglementările UE este crucială. Exceptarea Nord Stream 2 de la această reglementare, ceva ce a propus Austria, nu este o posibilitate”, a afirmat la postul public de radio un diplomat polonez la Bruxelles.
Citește și:
Oettinger: Gazoductul Nord Stream 2, greu de oprit
Potrivit acestuia, numărul de state UE care susține revizuirea este de 10-11. Se conturează și o tabără contra din care fac parte Germania, Olanda şi Austria care sprijină proiectul deoarece companiile care fac parte din consorţiul desemnat să construiască Nord Stream 2 sunt din aceste state. Configurația finală a taberelor este greu de estimat, însă o eventuală atitudine neutră a unor state precum Italia, Franța sau Spania i-ar favoriza pe partizanii revizuirii directivei.
România va prezenta miercuri propunerile pentru directiva revizuită, dar versiunea finală depinde de negocierile care se vor purta în Parlamentul European. Există și o presiune a timpului, deoarece reglementările revizuite trebuie adoptate înainte de finalizarea construcţiei, prevăzută pentru decembrie 2019. În contextul alegerilor din mai pentru Parlamentul European, adoptarea ar trebui finalizată până în aprilie.
Opozanții proiectuluiNord Stream 2 ar putea beneficia de mai mult timp deoarece Danemarca încă nu a acordat Rusiei permisiunea de a construi gazoductul prin apele teritoriale daneze
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...