Leul ține pasul cu euro, dar se clatină în fața francului. Ce se întâmplă cu aurul
Banca Națională a României a...
Chris Țurlică, antreprenor tech și investitor cu origini românești, continuă să scrie istorie în Silicon Valley. Compania sa, MaintainX, un startup care dezvoltă software pentru mentenanță industrială, a atras o rundă de finanțare de 150 milioane de dolari, ducând evaluarea companiei la impresionanta sumă de 2,5 miliarde de dolari. Runda a fost condusă de investitorii deja existenți, Bain Capital Ventures și Bessemer Venture Partners.
Din România, la inovație industrială în SUA
Țurlică are un parcurs profesional remarcabil. Înainte de MaintainX, a construit, condus și vândut startup-ul Voo, o companie din zona consumer tech. A fost și Entrepreneur in Residence la Deutsche Telekom Capital Partners, iar anterior a lucrat în finanțe de tip buy-side. Absolvent de Finanțe la Universitatea McGill, a fost și președintele asociației absolvenților McGill în California.
Cu MaintainX, Chris Țurlică a mizat pe o nevoie critică în industrie: predicția și gestionarea mentenanței pentru echipamente industriale. Softul companiei, deja utilizat de peste 11.000 de clienți, inclusiv de Duracell sau Cintas, integrează date de la senzori pentru a monitoriza vibrații, temperatură și alte semnale mecanice – permițând intervenții rapide și evitarea defecțiunilor costisitoare.
Intrare pe piața guvernamentală americană
MaintainX pregătește acum lansarea unei divizii dedicate contractelor cu Guvernul SUA, pentru care a investit deja 2,5 milioane de dolari în conformarea cu cerințele federale. Debutul efectiv în acest sector este așteptat în 2026.
În paralel, compania își extinde operațiunile în America de Sud și Europa. Deși MaintainX mai avea în conturi 40 milioane de dolari dintr-o rundă anterioară, Țurlică a considerat că momentul este prielnic pentru o accelerare globală. Aproximativ 40% din cei 600 de angajați ai companiei sunt implicați în activități de cercetare și dezvoltare.
Silicon Valley redescoperă industria
MaintainX se înscrie în tendința mai largă din Silicon Valley de a orienta tehnologia emergentă – în special AI – spre industria grea și sectorul apărării. Incubatorul Y Combinator a numit recent reindustrializarea „o chestiune de supraviețuire națională”, iar startup-uri precum Re:Build Manufacturing sau Hadrian Automation își concentrează eforturile în direcții similare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Statul reia sprijinul pentru...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...