Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
”Din 2011, întreprinderile ruse cunosc o creștere semnificativă a vânzărilor lor de armament”, a declarat experul Siemon Wezeman, într-un comunicat. În 2017, industria de armament a Rusiei a reprezentat 9,5% din totalul vânzărilor realizate de cei mai mari 100 de fabricanți mondiali, cu o cifră de afaceri de 37,7 miliarde de dolari (33 miliarde de euro), un avans de 8,5% comparativ cu 2016, precizează raportul menționat. ”Ceea ce corespunde unei majorări a cheltuielilor Rusiei în materie de achiziții de armament pentru modernizare forțelor sale militare”, a adăugat cercetătorul, citat de agențiile de presă.
Din 2002, locul doi al clasamentului SIPRI a fost ocupat de Marea Britanie, retrogradată acum pe poziția a treia (9% din producția globală). Franța a rămas pe patru, cu 5,3%, în timp ce Statele Unite și-au păstrat supremația absolută. De altfel, numai producătorii americani reprezintă 57% din totalul vânzărilor realizate în 2017, cu 42 de companii prezente în top-100 și cu o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.
”Firmele americane beneficiază direct de comenzi constante de armament venite din partea Pentagonului”, a explicat Aude Fleurant, directoarea programului de cercetare privind aramentul și cheltuielile militare.
Compania Lockheed Martin (încasări de 44,9 miliarde de dolari) este de departe cea mai performantă întreprindere dintre toți producătorii mondiali de armament, iar Almaz-Antei este cea mai bine plasată societate rusă în clasamentul SIPRI, ea ocupând poziția a 10-a, cu o cifră de afaceri de 8,6 miliarde de dolari (+17% față de 2016).
Institutul din Stockholm subliniază, de asemenea, o creștere substanțială, de 24%, a vânzărilor realizate de firmele din Turcia, fapt ce reflectă, în opinia experților, ”ambițiile Ankarei de a-și dezvolta industria de armament pentru a răspunde cererilor tot mai mari de arme și de a deveni mai puțin depedentă de furnizorii străini”. De notat că studiul nu ia în calcul cazul Chinei, pentre care nu există date disponibile, notează SIPRI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...