Rusia devine al doilea cel mai mare producător de arme din lume. Cine este liderul

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a urcat pe locul doi în clasamentul mondial al țărilor producătoare de armament, arată ultimul raport al Institutului internațional de cercetare a păcii, SIPRI, cu sediul la Stockholm. Până acum, această poziție a fost ocupată de Marea Britanie. 

”Din 2011, întreprinderile ruse cunosc o creștere semnificativă a vânzărilor lor de armament”, a declarat experul Siemon Wezeman, într-un comunicat. În 2017, industria de armament a Rusiei a reprezentat 9,5% din totalul vânzărilor realizate de cei mai mari 100 de fabricanți mondiali, cu o cifră de afaceri de 37,7 miliarde de dolari (33 miliarde de euro), un avans de 8,5% comparativ cu 2016, precizează raportul menționat. ”Ceea ce corespunde unei majorări a cheltuielilor Rusiei în materie de achiziții de armament pentru modernizare forțelor sale militare”, a adăugat cercetătorul, citat de agențiile de presă.

Din 2002, locul doi al clasamentului SIPRI a fost ocupat de Marea Britanie, retrogradată acum pe poziția a treia (9% din producția globală). Franța a rămas pe patru, cu 5,3%, în timp ce Statele Unite și-au păstrat supremația absolută. De altfel, numai producătorii americani reprezintă 57% din totalul vânzărilor realizate în 2017, cu 42 de companii prezente în top-100 și cu o cifră de afaceri cumulată de 226,6 miliarde de dolari.

”Firmele americane beneficiază direct de comenzi constante de armament venite din partea Pentagonului”, a explicat Aude Fleurant, directoarea programului de cercetare privind aramentul și cheltuielile militare.

Compania Lockheed Martin (încasări de 44,9 miliarde de dolari) este de departe cea mai performantă întreprindere dintre toți producătorii mondiali de armament, iar Almaz-Antei este cea mai bine plasată societate rusă în clasamentul SIPRI, ea ocupând poziția a 10-a, cu o cifră de afaceri de 8,6 miliarde de dolari (+17% față de 2016).

Institutul din Stockholm subliniază, de asemenea, o creștere substanțială, de 24%, a vânzărilor realizate de firmele din Turcia, fapt ce reflectă, în opinia experților, ”ambițiile Ankarei de a-și dezvolta industria de armament pentru a răspunde cererilor tot mai mari de arme și de a deveni mai puțin depedentă de furnizorii străini”. De notat că studiul nu ia în calcul cazul Chinei, pentre care nu există date disponibile, notează SIPRI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel