Rusia: Măsuri economice speciale pentru operațiunile militare din străinătate
Autor: Antonia Popescu | 05 iul 2022, 19:45
Rusia: Măsuri economice speciale pentru operațiunile militare din străinătate / Foto: Fotobank Moscow-Live / Flickr
Rusia: Măsuri economice speciale pentru operațiunile militare din străinătate / Foto: Fotobank Moscow-Live / Flickr
Duma de Stat a Rusiei a aprobat marţi, într-o primă lectură, un proiect de lege care permite guvernului să adopte 'măsuri economice speciale' pentru a asigura 'operaţiunile antiteroriste şi altele' desfăşurate de Forţele armate ruse în afara teritoriului ţării, pe fondul campaniei militare din Ucraina, relatează EFE.

Proiectul, prezentat de cabinetul de miniştri, subliniază că 'măsurile economice speciale' pot viza acţiuni la toate nivelurile, de la entităţi federale la organisme şi entităţi de autoguvernare locală, precum şi modul de finanţare şi resursele materiale pentru realizarea acestora.

Iniţiativa, după cum subliniază Duma (camera inferioară a parlamentului federal) pe site-ul său, reprezintă o completare la Legea federală privind apărarea.

Printre măsuri figurează utilizarea temporară a capacităţilor şi instalaţiilor inactive şi utilizarea bunurilor materiale din rezervele statului.

În plus, odată cu intrarea în vigoare a legii, guvernul poate stabili unele modificări în reglementarea juridică a relaţiilor de muncă la anumite întreprinderi, care cuprind modalităţi şi condiţii de muncă în afara orelor de lucru, în cursul nopţii, în zilele de sărbători, precum şi privinţa acordării concediului de odihnă anual plătit.

În cazul în care guvernul va pune în aplicare aceste măsuri speciale, persoanele juridice nu vor putea refuza semnarea contractelor de furnizare de bunuri şi servicii, precum şi executarea lucrărilor pentru sprijinirea logistică a operaţiunilor forţelor armate în afara ţării.

În argumentarea necesităţii respectivei legi, executivul rus subliniază în nota sa explicativă că în cadrul operaţiunilor antiteroriste sau altora în afara teritoriului ţării 'şi îndeosebi în cadrul operaţiunii militare speciale' în Ucraina 'apare necesitatea destul de ridicată, pe termen scurt, de reparare a armelor şi a echipamentelor militare şi a mijloacelor tehnico-materiale'.

Acest proiect de lege mai trebuie să fie aprobat în două lecturi de Duma de Stat, înainte de a fi trimis Consiliului Federaţiei (camera superioară) pentru un vot final.

'Sunt convins că această inovare va contribui la creşterea vitezei şi eficacităţii unui sprijin complet şi în timp util cu tot ce este necesar pentru forţele armate, pentru ca ele să-şi îndeplinească misiunile', a explicat preşedintele Comisiei de Apărare din Dumă, Andrei Kartapolov, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Rusia a comis un act de agresiune neprovocat împotriva Ucrainei la 24 februarie, iar de atunci războiul continuă. Între timp, forţele ruse şi-au restrâns aria operaţională în Ucraina la capturarea întregului Donbas, zonă minieră din estul ţării compusă din regiunile Lugansk şi Doneţk, întâmpinând o rezistenţă acerbă din partea ucrainenilor, care le provoacă importante pierderi atât în forţă vie, cât şi în ceea ce priveşte echipamentele şi tehnica militară.

Costuri uriașe ale Moscovei pentru cucerirea bastionului din Luhansk

Dar cucerirea de către Moscova a ultimului bastion rămas al rezistenței ucrainene în provincia Luhansk a avut un preț ridicat. Întrebarea critică acum este dacă Rusia poate aduna suficiente forțe pentru o nouă ofensivă pentru a finaliza cucerirea Donbasului și pentru a obține câștiguri în alte părți ale Ucrainei.

"Da, rușii au cucerit regiunea Luhansk, dar cu ce preț?", s-a întrebat Oleh Zhdanov, un analist militar din Ucraina, menționând că unele unități rusești implicate în bătălie au pierdut până la jumătate din soldații lor.

Chiar și președintele Vladimir Putin a recunoscut luni că trupele rusești implicate în acțiunea din Luhansk trebuie "să se odihnească și să-și consolideze capacitatea de luptă".

Acest lucru ridică îndoieli cu privire la faptul că forțele Moscovei și aliații lor separatiști sunt pregătite să se împingă rapid mai adânc în Donețk, cealaltă provincie care formează Donbasul. Observatorii au estimat în ultimele săptămâni că Rusia controla aproximativ jumătate din Donețk, iar liniile de luptă s-au schimbat puțin de atunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?