Rusia: Măsuri economice speciale pentru operațiunile militare din străinătate

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Foto: Fotobank Moscow-Live / Flickr
Foto: Fotobank Moscow-Live / Flickr
Duma de Stat a Rusiei a aprobat marţi, într-o primă lectură, un proiect de lege care permite guvernului să adopte 'măsuri economice speciale' pentru a asigura 'operaţiunile antiteroriste şi altele' desfăşurate de Forţele armate ruse în afara teritoriului ţării, pe fondul campaniei militare din Ucraina, relatează EFE.

Proiectul, prezentat de cabinetul de miniştri, subliniază că 'măsurile economice speciale' pot viza acţiuni la toate nivelurile, de la entităţi federale la organisme şi entităţi de autoguvernare locală, precum şi modul de finanţare şi resursele materiale pentru realizarea acestora.

Iniţiativa, după cum subliniază Duma (camera inferioară a parlamentului federal) pe site-ul său, reprezintă o completare la Legea federală privind apărarea.

Printre măsuri figurează utilizarea temporară a capacităţilor şi instalaţiilor inactive şi utilizarea bunurilor materiale din rezervele statului.

În plus, odată cu intrarea în vigoare a legii, guvernul poate stabili unele modificări în reglementarea juridică a relaţiilor de muncă la anumite întreprinderi, care cuprind modalităţi şi condiţii de muncă în afara orelor de lucru, în cursul nopţii, în zilele de sărbători, precum şi privinţa acordării concediului de odihnă anual plătit.

În cazul în care guvernul va pune în aplicare aceste măsuri speciale, persoanele juridice nu vor putea refuza semnarea contractelor de furnizare de bunuri şi servicii, precum şi executarea lucrărilor pentru sprijinirea logistică a operaţiunilor forţelor armate în afara ţării.

În argumentarea necesităţii respectivei legi, executivul rus subliniază în nota sa explicativă că în cadrul operaţiunilor antiteroriste sau altora în afara teritoriului ţării 'şi îndeosebi în cadrul operaţiunii militare speciale' în Ucraina 'apare necesitatea destul de ridicată, pe termen scurt, de reparare a armelor şi a echipamentelor militare şi a mijloacelor tehnico-materiale'.

Acest proiect de lege mai trebuie să fie aprobat în două lecturi de Duma de Stat, înainte de a fi trimis Consiliului Federaţiei (camera superioară) pentru un vot final.

'Sunt convins că această inovare va contribui la creşterea vitezei şi eficacităţii unui sprijin complet şi în timp util cu tot ce este necesar pentru forţele armate, pentru ca ele să-şi îndeplinească misiunile', a explicat preşedintele Comisiei de Apărare din Dumă, Andrei Kartapolov, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Rusia a comis un act de agresiune neprovocat împotriva Ucrainei la 24 februarie, iar de atunci războiul continuă. Între timp, forţele ruse şi-au restrâns aria operaţională în Ucraina la capturarea întregului Donbas, zonă minieră din estul ţării compusă din regiunile Lugansk şi Doneţk, întâmpinând o rezistenţă acerbă din partea ucrainenilor, care le provoacă importante pierderi atât în forţă vie, cât şi în ceea ce priveşte echipamentele şi tehnica militară.

Costuri uriașe ale Moscovei pentru cucerirea bastionului din Luhansk

Dar cucerirea de către Moscova a ultimului bastion rămas al rezistenței ucrainene în provincia Luhansk a avut un preț ridicat. Întrebarea critică acum este dacă Rusia poate aduna suficiente forțe pentru o nouă ofensivă pentru a finaliza cucerirea Donbasului și pentru a obține câștiguri în alte părți ale Ucrainei.

"Da, rușii au cucerit regiunea Luhansk, dar cu ce preț?", s-a întrebat Oleh Zhdanov, un analist militar din Ucraina, menționând că unele unități rusești implicate în bătălie au pierdut până la jumătate din soldații lor.

Chiar și președintele Vladimir Putin a recunoscut luni că trupele rusești implicate în acțiunea din Luhansk trebuie "să se odihnească și să-și consolideze capacitatea de luptă".

Acest lucru ridică îndoieli cu privire la faptul că forțele Moscovei și aliații lor separatiști sunt pregătite să se împingă rapid mai adânc în Donețk, cealaltă provincie care formează Donbasul. Observatorii au estimat în ultimele săptămâni că Rusia controla aproximativ jumătate din Donețk, iar liniile de luptă s-au schimbat puțin de atunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk

pixel