Asta dacă hotărârea va supraviețui unui probabil apel.
Decizia de marți, care reprezintă prima sa pierdere majoră în instanță, înseamnă că, la mai bine de cinci ani după ce cofondatorul producătorului de mașini electrice a primit cel mai mare plan de remunerare a directorilor executivi din istorie, consiliul de administrație al Tesla va trebui să o ia de la capăt și să vină cu o nouă propunere. Musk nu a încercat niciodată să își exercite opțiunile, deoarece acestea au fost contestate la Delaware Chancery Court. Prețul acțiunilor Tesla a scăzut cu aproximativ 3% în urma acestei știri, în urma tranzacțiilor după orele de tranzacționare, scrie Bloomberg.
Musk a îndemnat în mod repetat consiliul de administrație al Tesla să opereze un alt premiu în acțiuni pentru el, la câțiva ani după ce a vândut o parte semnificativă din acțiunile sale în companie pentru a achiziționa Twitter. Miliardarul a declarat că are nevoie de o participație mai mare la Tesla pentru a menține controlul asupra producătorului de mașini electrice și pentru a se extinde și mai mult în domeniul inteligenței artificiale.
Hotărârea lasă viitorul averii lui Musk în incertitudine. În valoare de aproximativ 51,1 miliarde de dolari, opțiunile erau unul dintre cele mai valoroase active ale sale. Fără ele, averea sa netă ar scădea la 154,3 miliarde de dolari, ceea ce l-ar face a treia cea mai bogată persoană din lume, după ce a petrecut cea mai mare parte a ultimilor doi ani pe locul 1, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
În urma unui proces care s-a încheiat în urmă cu mai bine de un an, un judecător al Curții Chancery din Delaware a dat dreptate unui investitor care s-a plâns că directorii Tesla nu au făcut dezvăluiri adecvate cu privire la pachetul de compensații pentru directorii executivi din 2018 și la obiectivele de referință privind performanța cerute lui Musk. Judecătorul a constatat, de asemenea, că examinarea planului de remunerare de către consiliul de administrație a fost afectată din cauza unui conflict de interese.
Musk, în vârstă de 52 de ani, a ajuns în fruntea listei celor mai bogați oameni datorită participației sale la Tesla, cea mai valoroasă companie auto din lume. Opțiunile de cumpărare de acțiuni din planul său de compensare au fost dobândite în trepte în ultimii ani, pe măsură ce au fost atinse obiectivele de performanță, dar el nu a exercitat niciuna dintre opțiuni, arată documentele de reglementare.
Musk, care se mândrește cu faptul că ignoră normele corporatiste, a avut de obicei câștig de cauză în bătăliile în instanță, inclusiv într-un proces intentat acționarilor cu privire la achiziția furnizorului de energie regenerabilă SolarCity.
În cazul compensațiilor, avocații acționarului Tesla, Richard Tornetta, au susținut că membrii consiliului de administrație nu și-au exercitat independența atunci când au întocmit pachetul salarial pentru directorul general al companiei și i-au permis acestuia să modifice în mod necorespunzător detaliile planului de remunerare după bunul său plac.
Musk a dictat "cadrul și termenii financiari, care au rămas în mod fundamental neschimbate" pe tot parcursul procesului de aprobare al consiliului, au susținut avocații lui Tornetta în memorii. În decizia sa, McCormick a remarcat că Musk a recunoscut că, practic, "negocia împotriva mea însămi" în schimbul de replici cu privire la salariul său.
"Cea mai izbitoare omisiune din proces este absența oricărei dovezi de negocieri între consiliu și Musk cu privire la mărimea subvenției", a scris judecătorul. Decizia a fost întârziată, în parte, de operația la spate suferită de judecător anul trecut.
Apărarea lui Musk nu a reușit să explice de ce "planul de compensare fără precedent istoric" era necesar pentru a-l motiva pe directorul general să realizeze o "creștere transformatoare". Musk nu a avut nicio intenție de a părăsi Tesla, iar participația sa în acționariat a fost o motivație suficientă pentru a-l menține concentrat pe creștere, a declarat judecătorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Aprovizionarea cu apă în...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...