Sectorul bancar european, în cădere liberă! Panică pe piețe
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Piață financiară
Piață financiară
Sectorul bancar european a evoluat, marți, cu piciorul pe frână, după ce Italia a impus o nouă taxă, iar Moody's a degradat 10 bănci din Statele Unite. 

Italia a introdus o taxă unică de 40% pe marja netă de dobândă a băncilor pentru 2022 sau 2023, despre care vicepremierul Matteo Salvini spune că va contribui la atenuarea crizei costului vieții din țară. Surse anonime au declarat pentru Reuters că Trezoreria vizează taxe de 3 miliarde de euro.

Prăbușirea sectorului bancar a fost alimentată și de retrogradarea de către Moody's a 10 bănci din SUA, din cauza presiunii tot mai mari asupra profitabilității. "Acest lucru vine în contextul în care o recesiune ușoară în SUA se profilează pentru începutul anului 2024, iar calitatea activelor pare să se deterioreze, cu riscuri deosebite în portofoliile imobiliare comerciale ale unor bănci", a scris Moody's.

În acest context, indicele Stoxx 600 al băncilor a scăzut cu 1,81%, cel mai mare declin sectorial din Europa.

Deprecierea a fost deosebit de pronunțată pentru băncile italiene, care au pierdut între 5% și 7%. Finecobank a scăzut cu 7,85%, BPER Banca cu 7,7%, Intesa Sanpaolo cu 7,1%, Banco BPM cu 6,84% și Unicredit cu 5,86%.

Potrivit analiștilor Bank of America, taxa excepțională decisă de guvernul italian ar putea costa băncile între 2% și 9% din profiturile lor.

"Cred că taxa excepțională pe care Italia a impus-o băncilor sale a luat piața prin surprindere și există temeri că și alte guverne din Europa îi vor urma exemplul", a comentat un analist.

Sectorul bancar european este afectat și de anunțul făcut luni seară de Moody's, care a anunțat că a retrogradat ratingurile de credit ale mai multor bănci americane mici și mijlocii. Agenția de rating a avertizat că ar putea retrograda instituții mai mari.

Pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor și al încetinirii economice, Moody's este îngrijorată în special de expunerea sectorului la imobiliarele comerciale.

La Paris, Crédit Agricole SA a scăzut cu 3,38%, BNP Paribas cu 2,36% și Société Générale cu 1,6%. În restul Europei, Deutsche Bank a scăzut cu 2,6%, iar Banco Santander cu 2,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...


pixel