Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei
Schimbări importante în fiscalitate, energie și piața...
Sectorul european al apărării a atins un nivel record luni dimineață, în contextul geopolitic tensionat al unor posibile negocieri de încetare a focului în Ucraina, care ar putea determina Uniunea Europeană (UE) să-și majoreze cheltuielile pentru securitate.
La ora 09:07 GMT, indicele sectorului apărării a crescut cu 2,71%, atingând un nou maxim istoric, în timp ce indicele Stoxx 600 avansa cu 0,32%. Printre companiile care au înregistrat creșteri semnificative se numără:
-Saab (+8,7%)
-Leonardo (+4,8%)
-Thales (+4,1%)
-Dassault Aviation (+3,3%)
-Rheinmetall, Hensoldt și Renk (între 7% și 13%)
UE propune relaxarea regulilor bugetare pentru apărare
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri, la Conferința de Securitate de la München, că va propune excluderea cheltuielilor pentru apărare din calculul deficitului public al statelor membre, facilitând astfel investițiile în acest domeniu.
Von der Leyen a menționat și posibilitatea de a crește bugetele naționale de apărare la 3% din PIB, un nivel superior actualului prag de 2%.
Această măsură este susținută și de cancelarul german Olaf Scholz, care a afirmat sâmbătă că se așteaptă ca viitoarea coaliție de guvernare din Germania să relaxeze regulile bugetare privind cheltuielile de apărare.
Impactul majorării bugetului de apărare
Potrivit analiștilor de la Stiefel, creșterea bugetelor de apărare ale aliaților europeni ai NATO de la 2% la 3% din PIB ar duce la o explozie a cheltuielilor militare, de la 85 miliarde, la 176 miliarde de dolari (de la 81 miliarde, la 168 miliarde de euro). Aceștia estimează că decizia ar putea fi oficializată în iunie.
În același timp, grupul Rheinmetall a făcut vineri declarații optimiste despre perspectivele industriei de apărare, CEO-ul său precizând că ritmul de creștere al companiei se va accelera chiar dacă luptele din Ucraina s-ar încheia.
Un nou capitol pentru industria apărării
Banca de investiții JPMorgan subliniază că un eventual armistițiu în Ucraina ar reduce cererea imediată de arme din partea Kievului, dar că stocurile existente trebuie reînnoite, ceea ce va menține nivelul ridicat al comenzilor pentru echipamente militare.
"Pe scurt, ne aflăm într-o eră complet nouă pentru cheltuielile de apărare europene. Rămânem extrem de optimiști în privința sectorului apărării", a concluzionat David H. Perry, analist la JPMorgan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Schimbări importante în fiscalitate, energie și piața...
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a...
Președintele interimar al...
Liderul rus pariază pe oboseala...
Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind...
ANCOM avertizează că serviciile...
Investigația asupra...
Creșterea economică a României...
Banca Națională a României a...
Ministerul Energiei continuă...
Creșterea cheltuielilor de...
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul...
Prețurile aluminiului au atins...
Trading Hub Europe (THE), un actor cheie pe acest...
Cu cât se comercializează astăzi, 19 februarie, un litru...
În ultimele săptămâni, Berkshire Hathaway și-a...
POSA denunță abuzurile unor companii de asigurări.
Entuziasmul de a lansa un nou...
Imaginați-vă o lume în care...
Începând cu 2025, sistemul de...
Într-un amplu interviu acordat...
Omul de afaceri Kirill Dmitriev face parte din echipa...
Temperaturile scad drastic în...
O selecție a celor mai semnificative informații pentru...
Rolls-Royce a intrat în era vehiculelor electrice de lux...