Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Spațiu / FOTO: Wikipedia
Spațiu / FOTO: Wikipedia
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul Elon Musk, se confruntă cu provocări tot mai mari în lupta pentru dominația internetului prin satelit, având rivali puternici, inclusiv un operator susținut de statul chinez și serviciul Project Kuiper al lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

China intră în cursă cu SpaceSail

Compania SpaceSail, cu sediul în Shanghai, a semnat în noiembrie un acord pentru a intra pe piața din Brazilia și a anunțat că este în negocieri cu peste 30 de țări. Două luni mai târziu, a început să opereze în Kazahstan, conform ambasadei Kazahstanului la Beijing.

În paralel, guvernul brazilian poartă discuții și cu Project Kuiper al lui Bezos, precum și cu compania canadiană Telesat, potrivit unui oficial brazilian implicat în negocieri, care a vorbit sub anonimat. Este prima oară când aceste discuții sunt anunțate public.

Starlink, liderul actual al internetului prin satelit

Din 2020, Starlink a lansat mai mulți sateliți pe orbita joasă a Pământului (LEO) – sub 2.000 km altitudine – decât toți competitorii săi la un loc. Sateliții aflați la aceste altitudini joase transmit date rapid și eficient, oferind internet de mare viteză comunităților izolate, navelor maritime și forțelor armate aflate în zone de conflict.

Supremația lui Musk în spațiu este percepută ca o amenințare de către Beijing, care investește masiv în rivalii săi și finanțează cercetări militare pentru a urmări și contracara constelațiile de sateliți, conform unor documente ale companiilor chineze și unor studii academice care nu au fost raportate anterior.

În 2023, China a lansat un număr record de 263 de sateliți LEO, potrivit datelor astrofizicianului Jonathan McDowell, analizate de firma de consultanță Analysys Mason.

Rivalitatea ajunge în Brazilia

Guvernul brazilian dorește, la rândul lui, să asigure acces la internet de mare viteză pentru comunitățile izolate, dar relațiile cu Musk au fost tensionate din cauza unor dispute comerciale și politice. Oricum, SpaceSail a refuzat, la solicitarea Reuters, să comenteze planurile  de expansiune. 

Anul trecut, un ziar controlat de autoritatea chineză de reglementare a telecomunicațiilor a lăudat SpaceSail, descriindu-l drept un serviciu „capabil să depășească granițele naționale și să acopere necondiționat întreaga lume... o capacitate strategică pe care țara noastră trebuie să o stăpânească”.

SpaceSail își accelerează expansiunea

Puțini dintre rivalii internaționali ai miliardarului Musk au ambiții la fel de mari ca SpaceSail. Compania intenționează să lanseze 648 de sateliți LEO în acest an și până la 15.000 până în 2030. În prezent, Starlink are aproximativ 7.000 de sateliți, conform astrofizicianului Jonathan McDowell, și și-a propus să atingă un total de 42.000 până la sfârșitul deceniului.

Lansările SpaceSail vor forma constelația Qianfan, sau „O Mie de Vele”, marcând prima incursiune internațională a Chinei în internetul prin satelit. Alte trei constelații chineze sunt în curs de dezvoltare. Beijingul intenționează să lanseze 43.000 de sateliți LEO în următoarele decenii și să investească în rachete capabile să transporte mai mulți sateliți odată.

„Obiectivul final este ocuparea unui număr cât mai mare de poziții orbitale”, a declarat Chaitanya Giri, expert în tehnologie spațială la Observer Research Foundation din India.

Îngrijorări în Occident

Ambiția Chinei de a ocupa o parte semnificativă a orbitei joase a Pământului a stârnit îngrijorare în rândul oficialilor occidentali, care se tem că aceasta ar putea extinde influența cenzurii internetului impusă de Beijing. Un raport al American Foreign Policy Council publicat în februarie a subliniat că Washingtonul ar trebui să-și consolideze cooperarea cu țările din Sudul Global pentru a contracara „expansiunea crescândă a Chinei în domeniul digital”.

Raportul descrie Qianfan drept un element-cheie al componenței spațiale a inițiativei chineze „Belt and Road” (Drumul Mătăsii), program de infrastructură globală de 1.000 de miliarde de dolari. Criticii susțin că această inițiativă este mai degrabă un instrument geopolitic al Beijingului pentru a-și extinde influența.

SpaceSail a precizat că obiectivul său este de a oferi acces fiabil la internet unui număr mai mare de utilizatori, în special în zonele izolate și în timpul situațiilor de urgență sau al dezastrelor naturale.

O nouă cursă a înarmării în spațiu?

Expansiunea rapidă a Starlink și utilizarea lui în războiul din Ucraina au atras atenția cercetătorilor militari chinezi, ceea ce a determinat Beijingul să finanțeze masiv rețelele rivale de sateliți.

Hongqing Technology, o companie fondată în 2017 și care dezvoltă o constelație de 10.000 de sateliți, a obținut în această lună finanțare de 340 de milioane de yuani, majoritatea investitorilor fiind afiliați statului.

În 2023, SpaceSail a primit 6,7 miliarde de yuani (930 de milioane de dolari) într-o rundă de finanțare condusă de un fond de investiții de stat, destinat consolidării capacităților de producție ale Chinei.

Cercetătorii chinezi, mulți dintre ei afiliați Armatei Populare de Eliberare, au publicat un număr record de 2.449 de brevete legate de tehnologia sateliților LEO în 2023, comparativ cu doar 162 în 2019, potrivit bazei de date AcclaimIP a Anaquas.

Un „Vest Sălbatic” al spațiului?

„Lumea spațială evoluează rapid și este într-un stadiu de experimentare”, a declarat Antoine Grenier, expert în domeniul spațial la Analysys Mason. „Pionierii profită de această libertate relativă pentru a revendica poziții-cheie înainte ca reglementările să devină mai stricte, la fel ca în Vestul Sălbatic.”

Unele dintre cercetările chineze vizează direct Starlink. Un brevet legat de Armata Populară de Eliberare descrie sistemul american ca fiind esențial pentru recunoaștere și comunicații militare, dar și ca o „amenințare pentru rețele, date și securitatea militară”.

Beijingul dezvoltă, de asemenea, instrumente pentru a monitoriza constelația Starlink. Cercetători de la două institute afiliate armatei chineze au publicat în ianuarie un studiu într-o revistă de inginerie, în care afirmă că au creat un sistem și un algoritm pentru urmărirea megaconstelațiilor precum Starlink. Metoda lor se inspiră din comportamentul balenelor cu cocoașă, care își prind prada în cercuri strânse de bule în spirală.

„Odată cu tendința tot mai mare de militarizare a spațiului, dezvoltarea de instrumente pentru a monitoriza și urmări aceste megaconstelații este de o importanță capitală”, au scris cercetătorii chinezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Portul Constanța
Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Alibaba
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total

pixel