Stagiu de cotizare la pensie. Proiect de lege adoptat tacit

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Să fie, oarecum, mai simplu
Să fie, oarecum, mai simplu
Un proiect de lege care se referă nu la cuantumul pensiei sau la alte eventuale norme preconizate să fie aplicate de autorități. Este vorba despre o inițiativă menită să ajute persoanele care vor să iasă la pensie și care trebuie să-și completeze dosarul aferent.

Concret, prin respectivul proiect de act normativ se dorește reglementarea a ceea ce documentul numește a fi una dintre marile probleme ale celor care vor să-și reconstituie vechimea la pensionare. În acest scop se propune ca, în locul tarifelor mari percepute acum de firmele de arhivare, să fie introduse tarife limitate în baza legii, iar statul ar deconta cheltuielile făcute de cetățeni cu aceste documente din arhive o dată pe an. 

Fără a indica propriu-zis niște limite, inițiatorii stabilesc în propunerea legislativă că aceste tarife maximale vor fi stabilite de cei de la Arhivele Naționale, după consultarea firmelor din domeniu. Iar tarifele vor fi scutite de TVA. 

Nu de multe ori, actualii și foștii salariați reclamă costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată mii de lei din buzunar, scrie Avocatnet. Măsurile acestea ar urma să se aplice însă abia din 2023. 

Aceeași propunere legislativă prevede că documentele în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice pe care le dețin acum cei de la arhivele naționale și casele de pensii vor fi predate cu prioritate firmelor autorizate să presteze servicii arhivistice, costurile acestei operațiuni urmând să fie suportate din bugetele arhivelor și al caselor de pensii. 

Citește și Document OFICIAL. Cu cât cresc PENSIILE

Citește și Ce taxe plătesc pensionarii care au venituri ca PFA

Mai mult, prin aceeași propunere legislativă se dorește obligarea celor care predau aceste documente spre arhivare să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare.

De asemenea, mai prevede documentul, cei care dețin documentele (creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora) vor fi obligați să elibereze, la cererea celor interesați, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 90 de zile lucrătoare - acum, legea nu prevede un termen maxim. 

Aceeași propunere legislativă mai prevede și modificarea Codului muncii, a unei prevederi care a fost introdusă chiar anul acesta, prin care firmele vor fi obligate, în cazul falimentului sau lichidării să emită în cel mult 90 de zile lucrătoare adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel