Statul român încasează sute de milioane din profitul OMV Petrom!

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Acționarii au aprobat în AGA un plan de investiții de 8,1 miliarde lei și continuarea proiectului strategic Neptun Deep.

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, a anunțat joi, 25 aprilie 2025, în cadrul Adunărilor Generale Ordinară și Extraordinară ale Acționarilor, aprobarea distribuirii unor dividende record în valoare de 2,8 miliarde de lei aferente anului financiar 2024. Totodată, acționarii au dat undă verde bugetului pe 2025, care prevede investiții în valoare de aproximativ 8,1 miliarde de lei, în creștere cu peste 20% față de anul precedent.

Dividende majorate cu 7,5%. Statul român încasează peste 570 milioane lei

OMV Petrom va plăti un dividend brut de 0,0444 lei/acțiune, echivalentul unui randament de 6,3%. Plățile vor începe pe 3 iunie 2025, pentru acționarii înregistrați la 13 mai. Dividendele reprezintă 66% din profitul net și 43% din fluxul de trezorerie operațional realizat în 2024.

Din totalul de 2,8 miliarde de lei, peste 1,2 miliarde vor ajunge la acționarii români. Statul român, care deține 20,7% din acțiuni prin Ministerul Energiei, va încasa peste 570 de milioane de lei, iar fondurile de pensii și investitorii individuali români, care dețin 23,7%, vor beneficia de o parte semnificativă din sumă.

Investiții în creștere: Neptun Deep intră în faza de execuție

Pentru 2025, OMV Petrom alocă 8,1 miliarde de lei investițiilor, dintre care aproximativ 70% vor fi direcționați către segmentul Explorare și Producție. Proiectul Neptun Deep, considerat strategic pentru securitatea energetică a României, avansează conform planului. A început deja forajul sondelor, iar infrastructura subacvatică, platforma de producție, nava-suport și stația de măsurare a gazelor naturale se află în faze active de construcție.

Nou Consiliu de Supraveghere: continuitate și membri noi

AGA a aprobat și noua componență a Consiliului de Supraveghere pentru perioada 2025–2029. Au primit un nou mandat Sorin Dumitru Elisei, Berislav Gaso, Răzvan Nicolescu, Alfred Stern, Katja Tautscher, Martijn van Koten și Jochen Weise, iar Christine Catasta și Teodora Elena Preoteasa s-au alăturat ca membri noi.

Jucător strategic în energie și economie

OMV Petrom are o producție anuală de circa 40 milioane bep (barili echivalent petrol) și operează o rafinărie cu capacitatea de 4,5 milioane tone/an, precum și o centrală electrică pe gaze de 860 MW. Compania are aproximativ 780 de benzinării în România și țările învecinate, sub mărcile OMV și Petrom.

Între 2005 și 2023, OMV Petrom a contribuit cu circa 44 miliarde de euro la bugetul de stat prin taxe, impozite și dividende, investind în același timp aproximativ 20 miliarde de euro în dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: Gov.ro
Audit financiar / Foto: Freepik
Vama Giurgiu
Curtea Constituțională a României, CCR / Foto: George Călin / Inquam Photos

CCR a respins sesizarea AUR privind primul pachet fiscal

Curtea Constituţională a României a respins, marţi,...

TVA / Foto: Freepik.com
Tren circulând pe caniculă / Foto: Raymond Shobe / Flickr
Două persoane lucrează într-o seră / Foto: Freepik
Schimb valutar
Adrian Negrescu, analist economic
Inspector Antifraudă
Bani. Freepik.com
Jensen Huang, CEO Envidia / Foto: Reuters / Florence Lo
Coafor / Foto: Freepik
Cadastrul se obține gratuit și online
Sprijin pentru IMM-uri
ANAF / Foto: DCBusiness
Bani

Noile reguli fiscale 2025: fără deduceri, cu taxe mai mari

Legea austerității aduce o schimbare radicală în...

Urmează cea mai scurtă zi / Foto: Freepik
Semnarea contractului de către Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica, și Alessandro Amato, CEO WALDEVAR Floating PV Systems
Cursul valutar al zilei
Dronă / Freepik
Se dorește impozitarea cifrei de afaceri
Hacker
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Parteneriat / Foto: Freepik
Cutii

Cutia potrivită te ajută să economisești – iată cum

Transportul costă. Mai ales acum, în 2025, când fiecare...

O persoană stă între mai multe jeturi de apă ale unei fântâni arteziene / Foto: MTI
Nicușor Dan / Foto: Președinția României

pixel