Două evenimente care nu pot fi analizate, nicidecum, separat, ci doar împreună. Blinken s-a întâlnit ieri cu președintele Chinei, Xi Jinping. Astăzi, premierul Li Qiang va fi primit de cancelarul Olaf Scholz. Este de presupus că, pe canale diplomatice, autoritățile de la Berlin au aflat mai multe despre discuțiile purtate de șeful diplomației americane la Beijina, decât presa. Oricum, mai în detaliu. Este adevărat că Blinken și Xi au vorbit despre legăturile bilaterale, economice și politice, dar au abordat și chestiuni de politică externă, cu accent pe Taiwan și, fără îndoială, pe războiul din Ucraina. Un conflict care se derulează în Europa și care a afectat nu doar viața statelor de pe Bătrânul Continent, dar a bulversat relațiile internaționale în ansamblul lor. De modul în care se va termina acest război și de durata lui va depinde viitoarea arhitectură a raporturilor interstatale.
Totul se rezumă la afaceri, la bani
Dar războiul din Ucraina beneficiază de un sprijin extraordinar din partea Statelor Unite, iar China este îndemnată atât de americani, cât și de europeni, să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pună capăt conflictului armat pe care ea l-a început nejustificat, practic. Într-adevăr, Beijingul deține pârghiile necesare pentru a determina Kremlinul să renunțe la comportamentul său agresiv față de Ucraina și să se așeze la masa negocierilor de la care nu ar trebui să lipsească nici SUA, nici Germania, nici China. Beijingul nu pare însă dispus să facă un pas concret în această direcție. Probabil are nevoie de garanții sau, de ce nu, își negociază rolul de mediator. Adică vrea ceva în schimb, mergând după principiul ”vă ajut, dar nu pe gratis”. În ultimă instanță, totul se rezumă la afaceri, la bani.
Un dezacord vehement
”Sunt multe chestiuni în privința cărora există, între noi, un dezacord profund, vezi vehement”, a declarat Blinken în fața președintele Xi Jinping, în condițiile în care foarte mulți analiști occidentali nu credeau că întrevederea va avea, totuși, loc. Dar faptul că liderul chinez a apărut la întâlnire spune multe. Înainte de toate, prezența lui Xi confirmă dorința Chinei de relansare a relațiilor cu SUA. În plus, ea deschide calea pregătirii unui viitor summit între Joe Biden și liderul celei de-a doua economii a lumii, care sună a dezgheț timid, la opt luni de la întrevederea lor din Bali.
SUA trebuie să aleagă, spune Beijingul
Beijingul nu s-a sfiit să-și etaleze, prin vocea ministrului de Externe, Wang Yi, condițiile pentru o relaxare, cerând concesii privind Taiwanul, ridicarea sancțiunilor asupra sectorului său și încetarea „imixtiunii” în treburile sale interne, o formulă care vizează criticile americane împotriva represiunii în Xinjiang sau Hong Kong. America trebuie ”să aleagă între cooperare și conflict”, a avertizat șeful diplomației de la Beijing, îndemnând SUA să renunțe la tema ”amenințării chineze” în ajunul campaniei prezidențiale din 2024 din SUA. ”Relațiile dintre cei doi giganți se află „într-un moment critic”, a apreciat Wang. Dar, potrivit estimărilor profesorului Shi Yinhong, de la Universitatea Renmin, din Beijing, ”nici una dintre părți nu este pregătită să accepte concesii substanțial, străduindu-se, totodată, să evite o confruntare deschisă prin menținerea unor contacte la nivel înalt”.
În fața unei asemenea ofensive lansate de omologul său chinez, Blinken l-a asigurat pe Xi Jinping, că Statele Unite nu încearcă absolut deloc să ”stopeze” ascensiunea economică a Chinei, nici să susțină ”independența” Taiwanului și nici să instige la o schimbare a regimului de la Beijing.
Un partener, dar și un concurent tot mai de temut
Între timp, la Berlin, cancelarul Olaf Scholz a declarat, înaintea întrevederii cu oaspetele său de la Beijing, că ”China este un partener pentru Germania și Europa, devenind, totodată, un concurent și un rival tot mai de temut pe scena politica”. Din punct de vedere economic, Berlinul mizează pe diversificarea partenerilor săi pentru a „reduce riscurile” legate de dependența sa excesivă de gigantul asiatic în sectoare strategice.
O concluzie? Nu, deocamdată nimic cert. Este doar o tatonare a terenului, o tatonare a poziției interlocutorilor. Dar zarurile au fost aruncate. Jocul continuă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...