Suma uriaşă pe care ar fi acumulat-o în 25 de ani un român care investea 100 de lei/lună în indicele BET (BVB)
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Facebook Bursa de Valori Bucuresti
Foto: Facebook Bursa de Valori Bucuresti
Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a implinit luna trecuta 26 de ani de la infiintare si tot in septembrie a atins un nou maxim istoric de 14.466 de puncte, o crestere de 23% fata de inceputul anului.

"In prezent, indicele Bucharest Exchange Trading (BET) include cele mai tranzactionate 20 de companii listate pe Piata Reglementata a BVB, cu exceptia societatilor de investitii. BET, primul indice dezvoltat de BVB, a fost lansat cu 10 companii in septembrie 1997, la doi ani de la reinfiintarea Bursei.

Cine ar fi investit 100 de lei in fiecare luna in companiile din componenta indicelui BET la finalul anului 1998 si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat in ultimii aproape 25 de ani o suma de circa 350.000 de lei.

Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a BVB a inregistrat un record absolut la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cand a depasit 26,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3 miliarde euro", informează Bursa de Valori Bucureşti.

 

Radu Hanga, Presedinte BVB: "BET a fost primul indice dezvoltat de BVB, in septembrie anul acesta a implinit 26 de ani de la lansare si tot luna trecuta a atins un nou maxim istoric. Indicele BET are acum 20 de companii cu o capitalizare de aproape 60 miliarde lei, iar la nivelul intregii piete, avem astazi 370 de companii listate cu o valoare totala de peste 285 miliarde lei.

Jumatate din banii detinuti azi de populatie in sistemul bancar se afla in conturi curente si depozite overnight, fara dobanda, si vorbim de 155 miliarde lei. Daca pentru fiecare 1.000 de lei din depozite un roman ar investi in fiecare luna 100 sau 200 de lei in companiile listate la BVB, fie in mod direct prin intermediul brokerului autorizat, fie indirect prin intermediul fondurilor de investitii, datele ne arata ca pe termen lung cei care decid sa investeasca vor avea o situatie financiara mai buna."

 

Adrian Tanase, CEO BVB: "Cine ar fi investit 100 de lei in fiecare luna in companiile incluse in indicele BET incepand cu finalul anului 1998 si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat in portofoliu dupa aproape 25 de ani o suma care se apropie de 350.000 de lei. Prin comparatie, daca ar fi tinut banii cash ar fi avut azi 30.000 de lei, daca i-ar fi lasat in depozite ar fi avut azi 75.000 de lei sau daca i-ar fi investit in actiuni externe, cum este cazul S&P500, ar fi acumulat echivalentul a 185.000 de lei.

Investitia la bursa romaneasca realizata in fiecare luna si pe termen lung reprezinta o strategie accesibila majoritatii romanilor, este usor de implementat, iar tranzactiile se realizeaza instant si in deplina siguranta. Ne uitam cu incredere in viitor si pregatim infrastructura necesara dezvoltarii pietei astfel incat anul viitor sa avem o piata mult mai sofisticata si care sa corespunda unor nevoi cat mai diverse ale investitorilor."

 

Cifre cheie despre indicele BET

 

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a atins un nou maxim istoric in septembrie. La finalul sedintei de tranzactionare din 20 septembrie, BET a afisat un nivel de 14.466 puncte. Doar luna trecuta indicele BET a crescut cu 8,2%, iar de la inceputul anului a avut o crestere de 23%. Indicele BET a implinit luna trecuta 26 de ani de la infiintare. Evolutia indicelui BET a fost strans legata de evolutia economiei romanesti si a cunoscut atat perioade de scadere, cat si de crestere accentuata. BET a fost primul indice dezvoltat de BVB si a fost lansat cu 10 companii in septembrie 1997, la doi ani de la reinfiintarea Bursei, dupa ce institutia Bursei a fost inchisa timp de aproape jumatate de secol de regimul comunist. BET este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului, iar in prezent ponderea maxima a unui simbol este de 20%. Criteriul principal de selectie al societatilor incluse in indice este lichiditatea. Incepand cu anul 2015, pentru selectie se aplica si criterii legate de transparenta emitentilor si calitatea raportarilor si a comunicarii acestora cu investitorii.

In prezent, indicele Bucharest Exchange Trading (BET) include cele mai tranzactionate 20 de companii listate pe Piata Reglementata a BVB, cu exceptia societatilor de investitii. Cele 20 de companii incluse in BET sunt, in ordinea ponderii in indice: Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), MedLife (M), One United Properties (ONE), Digi Communications (DIGI), Electrica (EL), Transport Trade Services (TTS), Transelectrica (TEL), TeraPlast (TRP), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Aquila (AQ), Purcari Wineries (WINE), Sphera Franchise Group (SFG), Conpet (COTE).

Lichiditatea inregistrata pe piata de capital din Romania a cunoscut o perioada de accelerare in ultimii ani si multiple recorduri au fost inregistate pe diferite paliere de lichiditate. Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a BVB a inregistrat un record absolut la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cand a depasit 26,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnica in acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numarul tranzactiilor a trecut, la finalul primelor 9 luni din acest an, de 1,25 milioane de tranzactii.

In Romania exista aproape 160.000 de conturi de tranzactionare pe piata de capital, iar valoarea medie a portofoliului pentru investitorii compensabili integral in limita plafonului de 20.000 de euro este de 4.250 euro. potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), In ceea ce priveste disponibilitatile banesti ale populatiei, datele Bancii Natioanale a Romaniei (BNR) arata la finalul lunii august un nou record in ceea ce priveste totalul depozitelor, care a depasit 317 miliarde in echivalent lei. Din acest total, aproape jumatate reprezinta depozitele overnight (n. red.: depozite la vedere). Potrivit calculelor realizate de BVB, cine ar fi investit 100 de lei in fiecare luna in companiile din componenta indicelui BET si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat, de la finalul anului 1998 si pana in septembrie 2023, deci in ultimii aproape 25 de ani, o suma de 349.311 lei. Prin comparatie, aceeasi persoana ar fi acumulat 29.800 lei in echivalent cash sau 74.793 lei daca ar fi plasat banii in depozite la termen. Cine ar fi decis sa investeasca in actiuni europene, incluse in indicele STOXX600, si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat 101.379 lei, cine ar fi investit in indicele MSCI World, care reflecta evolutia companiilor din pietele dezvoltate, ar fi strans acum 142.907 lei. Cine ar fi investit luna de luna timp de 25 de ani in indicele american S&P500 si ar fi reinvestit dividendele ar fi avut astazi 185.455 lei. Graficul 1 arata evolutia comparativa a acestor instrumente si este insotit de o descriere a modului in care a fost facuta aceasta simulare si de disclaimerul asociat acestei performante.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel