Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Majorarea livrărilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de la compania rusă Novatek va ajuta grupul să ajungă principalul furnizor de combustibil al Europei, depăşind firma de stat Gazprom.
Evoluţia Novatek spre prima poziţie arată cât de mult a perturbat conflictul din Ucraina Rusia şi industria energetică mondială, în condiţiile în care Europa s-a aprovizionat cu GNL, renunţând la reţeaua de gazoducte a Gazprom, care a dominat aprovizionarea continentului timp de decenii.
Spre deosebire de petrolul rusesc, gazele din Rusia nu sunt supuse sancţiunilor occidentale, deşi Bruxelles-ul ia în considerare extinderea embargoului asupra combustibililor ruseşti.
Deja, UE a luat măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de livrările ruseşti şi vrea să înlocuiască gazele cu energie regenerabilă, pentru reducerea emisiilor. Pe termen scurt, blocul comunitar majorează importurile de GNL.
Novatek, înfiinţată în urmă cu aproape 29 de ani, are sprijinul statului rus pentru a se extinde pe piaţa GNL, după inaugurarea masivei uzine LNG Yamal LNG din Siberia, în 2017.
Conform calculelor Reuters, pe baza datelor de la Refinitiv Eikon, exporturile totale de GNL ale Gazprom şi de gaze livrate prin conducte către Europa s-au situat la aproximativ 13,8 miliarde metri cubi (bcm) în perioada 1 ianuarie - 15 iulie. În aceeaşi perioadă, exporturile Novatek în regiune s-au ridicat la 12,34 bcm.
"Probabil Gazprom şi-a pierdut pentru totdeauna cota sa de piaţă record de 65%-75% în Europa", a apreciat Ronald Smith de la compania de brokeraj BCS. Totuşi, a adăugat acesta, va fi "foarte dificil" pentru Novatek să înlocuiască complet Gazprom în Europa, din cauza infrastructurii reduse de import GNL a clienţilor Gazprom.
Exporturile de gaze ale Gazprom, în principal spre Europa, aproape s-au înjumătăţit anul trecut, din cauza crizei politice după invadarea Ucrainei şi pagubele înregistrate la gazoductul Nord Stream, după explozia din septembrie.
Germania şi Italia sunt printre cei mai mari clienţi ai Gazprom din Europa.
Obiectivul Rusiei este de a-şi asigura o cincime din piaţa globală de GNL până în 2035, de la aproximativ 8% în 2022, în timp ce exporturile prin gazoductele Gazprom sunt în declin semnificativ.
Pentru a-şi apăra poziţia, Gazprom în 2006 a impus o lege care îi permite să devină singurul exportator al Rusiei de gaze naturale prin conducte şi GNL transportate pe mare.
Dar, de atunci, Rusia a liberalizat comerţul cu GNL pentru a sprijini proiectele Novatek, care va lansa noi proiecte în următorii ani, pentru majorarea producţiei de GNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...