Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
De la începutul anului, economiile din regiune au trecut la un nivel superior, în urma ridicării restricţiilor, după un an în care pandemia de coronavirus le-a afectat semnificativ.
Avansul trimestrial al economiei ungare l-a depăşit pe cel de 2% al vecinei Slovacia şi cel de 1,8% înregistrat în România, conform datelor preliminare publicate marţi. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.
Săptămâna trecută, Polonia, cea mai mare economie din CEE, a raportat o creştere de 1,9% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar Cehia un avans trimestrial sub aşteptări, de 0,6%.
În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Şi Bulgaria a înregistrat în ritm anual o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.
Chiar dacă în trimestrul doi din 2020 multe fabrici erau închise din cauza restricţiilor, producătorii au învăţat să se adapteze, deşi problemele din lanţul global de aprovizionare şi transport au afectat industria, iar unii producători auto au redus producţia din cauza deficitului global de semiconductori.
Citește și Important operator aerian face ANGAJĂRI. Are nevoie de mii de piloți
În trimestrul doi din 2021, redeschiderea graduală a magazinelor şi a restaurantelor a sprijinit redresarea economiei. "Redeschiderea economiei a avut efecte benefice asupra tuturor sectoarelor economiei Ungariei. Dacă nu ar fi fost deficitul global de semiconductori care a forţat Audi şi Daimler să oprească producţia, avansul economiei ar fi fost chiar mai ridicat", a apreciat Gergely Suppan, analist la Takarekbank în Budapesta.
Expansiunea economiei se adaugă presiunii asupra preţurilor în CEE, iar băncile centrale din Cehia şi Ungaria au început deja majorarea ratelor dobânzilor pentru a ţine inflaţia sub control. Analiştii din România sunt împărţiţi în privinţa momentului în care va urma o înăsprire a politicii monetare: în noiembrie 2021 sau la începutul anului viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...