Mai exact, barilul de petrol Brent, cu extracție din Marea Nordului și livrare în ianuarie, a pierdut 2,11%, coborând la 79,90 dolari, la scurt timp după ce a atins 79,80 dolari, cel mai scăzut nivel din iulie. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în decembrie, a cedat 2,21%, până la 75,66 dolari, după ce a ajuns la 75,44 dolari, de asemenea, cel mai scăzut nivel din iulie.
„Prețurile petrolului au atins (...) cel mai scăzut nivel din iulie, pe fondul previziunilor economice slabe care continuă să cântărească” asupra cererii globale, a comentat Craig Erlam, analist la Oanda.
Scăderea bruscă a prețurilor „se explică în principal prin preocupările legate de perspectivele cererii globale din cauza datelor dezamăgitoare venite din China, dar și din alte economii”, a detaliat Stephen Innes, analist la SPI AM.
Scăderea exporturilor chineze s-a accelerat în octombrie, cu un declin de 6,4% pe parcursul unui an, potrivit cifrelor oficiale, cifră care nu încurajează optimismul privit ritmul de creștere a economiei țării. Asta în condițiile în care exporturile au reprezentat întotdeauna o pârghie cheie de creștere a economiei chineze, a doua cea mai puternică din lume, care este, în același timp și cel mai mare importator de țiței al planetei. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care investitorii analizează sub lupă datele oferite de Beijing.
În același timp, „preocupările legate de deteriorarea cererii în economiile occidentale au fost adâncite de informațiile privind starea de sănătate a Germaniei”, a continuat Innes. Producția industrială din Germania a scăzut în septembrie mai mult decât au anticipat analiștii, ceea ce a confirmat dificultățile cu care se confruntă această țară.
„Accentul se pune în mod clar pe cererea slabă, mai degrabă decât pe oferta insuficientă”, argumentează Craig Erlam, „iar încăpățânarea marilor bănci centrale de a menține ratele ridicate ar putea înrăutăți și mai mult situația”, influențând creșterea.
Perspectivele economice sumbre „pare să fi eliminat prima de risc din conflictul din Orientul Mijlociu”, notează analiștii de la Energi Danmark, care prevăd că prețurile ar putea continua să scadă „dacă nu se rezolvă războiul dintre Israel și Hamas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...