Viviane Reding: Excluderea companiilor pe baza naționalității este riscantă și nu în conformitate cu modul de acțiune european
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Viviane Reding
Viviane Reding
Luna trecută, Suedia a interzis echipamentele de telecomunicații Huawei în rețeaua sa 5G, alăturându-se altor națiuni europene care au restricționat furnizorul chinez din motive de securitate. Această decizie s-a dovedit a fi controversată din cauza faptului că Autoritatea guvernamentală suedeză pentru telecomunicații, PTS, a trebuit să amâne licitațiile de spectru 5G după ce o instanță a suspendat fragmente din acest acord.

Ca răspuns la aceste acțiuni, Viviane Reding, membru al Parlamentului European, declară că excluderea Huawei de către Suedia este contrară principiilor legale ale uniunii și că înțelege pe deplin apelul. Excluderea companiilor numai pe baza naționalității este extrem de discriminatorie, a spus ea într-un interviu exclusiv.

De trei ori la rând numită comisar UE, Viviane Reding cunoaște foarte bine protocolul prezentat de Comisia Europeană în ianuarie 2020 pentru a garanta siguranța lansării 5G. Scopul 5G Toolbox este de a face o distincție între părțile critice și non-critice ale rețelei. Dar această distincție lipseşte în Suedia, prin excluderea completă a Huawei și ZTE.

Respingerea companiilor pe baza naționalității lor este întotdeauna riscantă și nu este în conformitate cu modul de acțiune european. Setul de instrumente al Comisiei Europene, 5G Toolbox,  nu a reușit deloc acest lucru. Desigur, este responsabilitatea liderilor din fiecare țară să protejeze securitatea. Dar securitatea este un element cu mai multe fațete, care depinde foarte mult de tehnologie. Și, în cele din urmă, operatorii trebuie să poarte responsabilitatea, spune Viviane Reding.

Dincolo de criză, avem oportunități care pot reduce decalajele de dezvoltare

Dacă ne uităm la fapte, realitatea este că majoritatea rețelelor 4G din statele UE sunt parțial construite cu echipamente Huawei. Și acest lucru nu a prezentat probleme de securitate până acum, este doar problematic să mergi doar în lobby-ul SUA. Așadar, este important să se ia în considerare presiunea SUA pentru ca lista neagră la nivel global Huawei să fie un fundal critic al măsurii drastice suedeze. Comparativ cu SUA, modalitatea UE de a face față tranziției 5G este de a analiza fiecare companie pe baza propriilor sale merite, indiferent dacă compania este sigură sau nu. Interzicerea companiilor bazate exclusiv pe naționalitate este extrem de părtinitoare. 

Potrivit Viviane Reding, excluderea Huawei nu are nicio legătură cu securitatea, ci cu războiul economic. Iar efectele secundare ale acestor măsuri înseamnă întârziere, care afectează calendarul european de lansare a noii tehnologii.

A lua partea SUA în acest război comercial cu China nu ar fi în interesul Europei. Europa este o piață foarte competitivă și nu este în avantajul său să întârzie și mai mult în implementarea tehnologiilor 5G, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice, AI, a cercetărilor și universităților.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel