Zeci de mii de firme au datorii la stat. Negrescu descrie "tabloul sumbru al economiei românești"

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Lucrurile nu sunt deloc roz în ceea ce priveşte economia României în 2025, semnalează Adrian Negrescu într-un comentariu pe care îl puteţi citi în rândurile de mai jos.

"Dincolo de semnalul îngrijorător privind încasările din TVA, ANAF mai anunță o situație care vine să contureze tabloul sumbru al economiei românești. Peste 41.500 de companii, de toate dimensiunile, au acumulat datorii la bugetul de stat, iar valoarea totală a restanțelor depășește 81 de miliarde de lei.

Cea mai mare povară însă este generată de firmele mici, în număr de 41.150, care cumulează restanțe în valoare de peste 76,42 miliarde de lei.

Motivele? Scăderea accelerată a vânzărilor pe fondul efectelor inflației și creșterile de taxe în cascadă din ultimii 2 ani", atrage atenţia analistul economic Adrian Negrescu.

 

ANAF: 44 de contribuabili mari înregistrau obligaţii fiscale restante în sumă de 3,23 miliarde de lei, la 31 decembrie 2024

 

Un număr de 44 de contribuabili mari înregistrau obligaţii fiscale restante în sumă de 3,23 miliarde de lei, la 31 decembrie 2024, în timp ce 390 de contribuabili mijlocii aveau restanţe de 1,61 miliarde de lei, a transmis miercuri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

"În ceea ce priveşte arieratele, ANAF precizează că listele persoanelor juridice care înregistrau obligaţii fiscale restante la 31 decembrie 2024 şi neachitate până la data de 31 ianuarie 2025, detaliate pe contribuabili mici/mijlocii/mari, se prezintă astfel: 44 de contribuabili mari, cu obligaţii fiscale restante în sumă de 3.236,60 milioane de lei, 390 de contribuabili mijlocii, cu obligaţii fiscale restante în sumă de 1.617,28 milioane de lei şi 41.150 de contribuabili mici, cu obligaţii fiscale restante în sumă de 76,42 milioane de lei", se arată într-un comunicat al ANAF.

Lista contribuabililor cu datorii la bugetul de stat se publică, trimestrial, pentru creşterea responsabilităţii financiare a agenţilor economici şi consolidarea încrederii cetăţenilor în eficienţa colectării şi administrării fondurilor publice, precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Instituţia aminteşte că lista datornicilor se publică din 2003, în conformitate cu legislaţia în vigoare la acel moment.

"Este important de menţionat faptul că ANAF şi Ministerul de Finanţe lucrează continuu la îmbunătăţirea sistemelor informatice pentru a face accesul la date mai uşor şi mai rapid, iar acest instrument de căutare este doar una dintre modalităţile prin care autoritatea fiscală asigură accesul publicului la informaţiile de interes public", se mai precizează în document.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel