Grecia scapă în ultimul moment de secetă: Bulgaria dă drumul la apă pentru fermieri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Irigații / Foto: Freepik
Irigații / Foto: Freepik
Bulgaria şi Grecia au semnat, după luni de negocieri, un acord pe cinci ani în domeniul apei, a confirmat miercuri Ministerul de Externe de la Sofia, o decizie care a provocat uşurare în rândul fermierilor greci îngrijoraţi pentru soarta recoltelor lor, transmite Reuters.

Acordul îl înlocuieşte pe cel vechi de 60 de ani şi expirat în iulie 2024, scoţând în evidenţă cât de precare au devenit resursele de apă în regiunea mediteraneană din cauza schimbărilor climatice.

Impasul în privinţa acordului i-a alarmat pe agricultorii din regiunea Evros din nordul Greciei, care au instituit în ianuarie blocade cu tractoare, cerând o soluţie. Aceasta s-a dovedit controversată în Bulgaria, unde partidele din opoziţie au acuzat guvernul că oferă gratuit o resursă valoroasă.

Potrivit unei declaraţii comune semnate de cei doi miniştri de externe pe 2 mai, Bulgaria va elibera apă din râul Arda, care curge din munţii săi, către o suprafaţă de 20.000 de hectare din câmpia Evros din nordul Greciei.

Volumul de apă va fi decis în fiecare an după evaluarea necesităţilor proprii ale Bulgariei, a precizat Ministerul de Externe de la Sofia pentru Reuters.

'Cele două părţi subliniază importanţa resurselor de apă (...) precum şi nevoia de a proteja aceste resurse având în vedere riscurile reprezentate de schimbările climatice', a indicat ministerul, fără a oferi alte detalii.

Fermierii greci sperau la un acord pe termen mai lung, dar au salutat noua înţelegere.

'Chiar în ultimul moment, s-a găsit o soluţie', a declarat Dimitris Drakoudis, şeful unei asociaţii a fermierilor locali.

'Eram îngrijoraţi pentru că sezonul irigaţiilor a început', a explicat el, adăugând că fermierii aşteaptă încă mai multe detalii despre termenii acordului.

Înţelegerea expirată făcea parte dintr-un acord de reparaţii după al Doilea Război Mondial, semnat în 1964 şi care obliga Bulgaria să elibereze 186 milioane de m3 în fiecare an, în fiecare perioadă de irigaţii din mai până în septembrie, de la baraje hidroelectrice spre Evros, o regiune săracă, puternic dependentă de agricultură.

Grecia nu deţine rezervoare funcţionale în zonă pentru a reţine apa şi, potrivit noului acord, se obligă să îşi modernizeze sau să construiască instalaţiile necesare de acumulare a apei, a precizat Bulgaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții
iPhone. Freepik.com
Venituri neimpozabile
Șofer de TIR / Foto: Freepik
Coşmarul ROBOR nu se termină / Foto: freepik
Euro / Foto: Freepik
Petarde
REMAT
Semne de circulație / Foto: Freepik
Spital de urgență / Foto: Freepik
România are aprobată prima tranșă
Disney
Dumitru Costin, BNS
Irigații / Foto: Freepik
În limuzină / FOTO: Freepik
Platforma de foraj Transocean Barents / Foto: OMV Petrom

OMV Petrom va livra gaze din Neptun Deep Republicii Moldova

Ministrul Energiei a anunţat că o parte din gazele...

Medic / FOTO: Freepik
Panou fotovoltaic / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Bani
Freepik.com
Sanofi
Analizând situații / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: WEF

Franța și Germania promit reforme economice coordonate

Franța și Germania promit reforme economice coordonate...

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr

Airbus propune taxarea Boeing în Europa

Constructorul Airbus vine cu o propunere ca răspuns la...


pixel