Reuters: JP Morgan vede o devalorizare a leului de până la 20%

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr
JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr
JPMorgan pariază pe scăderea leului românesc după rezultatele alegerilor: euro ar putea crește cu până la 20%

Banca americană JPMorgan a anunțat marți că a deschis o poziție „long” pe euro în fața leului românesc (EUR/RON), mizând pe o depreciere semnificativă a monedei naționale în contextul incertitudinilor politice apărute după primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Victoria euroscepticului George Simion a accentuat temerile privind o posibilă devalorizare a leului și o criză financiară în formare.

Două scenarii de devalorizare: între 5% și 20%

Potrivit unei note adresate clienților, JPMorgan estimează o probabilitate de 50/50 între două scenarii de depreciere a leului: una moderată, de 3–5%, și una severă, de 15–20%, în funcție de evoluțiile politice din perioada următoare.

„Începem o poziție long EUR/RON în piața spot, cu o țintă inițială de creștere de 5% față de nivelurile de dinaintea intervenției,” a declarat Anezka Christovova, analist JPMorgan.

Această mișcare vine după ce leul a pierdut peste 2% într-o singură zi și a trecut, în premieră, de pragul de 5 lei pentru un euro, performând semnificativ mai slab decât celelalte monede din Europa Centrală.

BNR caută soluții, dar piața devine tot mai tensionată

Banca Națională a României a recunoscut marți că se confruntă cu ieșiri semnificative de capital și a precizat că analizează „cea mai bună modalitate de intervenție” pentru a stabiliza piața.

„A avut loc o schimbare importantă în piață. Intrările de capital s-au redus, în timp ce ieșirile au crescut brusc. Pentru a contracara această tendință, trebuie să retragem lichiditate din piață și să creștem ratele de dobândă,” a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Datele arată că rezervele valutare ale BNR se situau la 62,4 miliarde de euro la finalul lunii aprilie. Totuși, surse din piață vorbesc despre intervenții masive din partea băncii centrale încă de luni — informații care nu au fost confirmate oficial, dar care au contribuit la volatilitatea istorică a pieței valutare.

Piețele de obligațiuni reacționează negativ

Randamentele titlurilor de stat în lei cu scadență la 10 ani au crescut cu 50 de puncte de bază, ajungând la 8%. Mai multe obligațiuni internaționale denominate în dolari — cu maturități în 2044 și 2048 — au coborât sub pragul psihologic de 70 de cenți pe dolar, nivel la care datoriile sunt considerate „distressed”.

România nu a reușit să vândă obligațiuni la o licitație internă de luni, din cauza cererii slabe. Ministerul Finanțelor încearcă din nou joi, dar perspectiva rămâne complicată, în condițiile în care mai mult de jumătate din datoria publică este denominată în valută — cel mai ridicat nivel din Europa Centrală.

Incertitudine politică și risc de retrogradare

După victoria lui George Simion în primul tur și demisia premierului Marcel Ciolacu, România se află într-un vid politic. Un guvern interimar nu poate adopta politici sau emite ordonanțe, în timp ce Comisia Europeană a avertizat deja asupra riscului ca deficitul bugetar al țării — cel mai mare din UE — să depășească 8,7% din PIB în 2025, fără măsuri ferme de corecție fiscală.

Simion, liderul unei formațiuni naționaliste și eurosceptice, este perceput ca un factor de instabilitate. O eventuală victorie în turul al doilea, programat pentru 18 mai, ar putea izola România pe plan internațional și ar afecta relațiile cu NATO, unde țara joacă un rol strategic în susținerea Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

JP Morgan / Foto: Ben Sutherland / Flickr
ANRE

ATENȚIE! ANRE anunță: acest site NU este al nostru!

ANRE avertizează: platforma chestionare-anre.ro nu are...

Renata Kellnerova / Foto: Farcebook
Navă transportoare de gaz natural lichefiat / FOTO: Wikipedia
Sebastian Burduja
ROBOR scade, o veste bună
Tutun încălzit
Friedrich Merz
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Păpușă Barbie
Bursa
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR
Warren Buffett / FOTO: Facebook

Nu, Warren Buffett nu părăsește Berkshire Hathaway

Anunțul privind „retragerea” legendarului investitor...

La bancă

Creditele devin mai scumpe: Veste proastă de la BNR

Deși încă sub nivelul înregistrat la începutul anului...

Discuții / FOTO: Freepik
Miliardarul american Bill Ackman
Foto: Shutterstock

Rolul pazei perimetrale în complexele rezidențiale 

Ai lăsat geamul de la parter deschis? Știi cine a intrat...

Friedrich Merz
Cătălin Predoiu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Medicamente / FOTO: Freepik

Trump atacă industria farmaceutică. Primele reacții negative

Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...


pixel