Furioși, spaniolii se mobilizează împotriva avalanșei de turiști
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Tenerife / FOTO: Freepik
Tenerife / FOTO: Freepik
Din Insulele Baleare în Canare, trecând prin Barcelona și Málaga, mișcările ostile supra-turismului iau amploare în Spania, a doua cea mai mare destinație din lume, obligând autoritățile să acționeze pentru a asigura un echilibru între bunăstarea localnicilor și un sector economic crucial.

„Noi aici, în Canare, nu mai putem”: sub acest slogan a fost lansat un apel la mobilizaare în insulele acestui arhipelag situat în largul coastei Africii de nord-vest, popular pentru peisajele sale vulcanice și zilele sale însorite.

Obiectivul acestei mișcări este oprirea construcției a două complexe hoteliere în Tenerife, principalal insulă a arhipelagului. Pe de altă pare, se cere un plus de atenție acordată localnicilor și mediului în fața creșterii considerate necontrolate a turismului.

„Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată”, asigură „Canarias se agota”, un grup de nemulțumiți care a lansat această mișcare. Anul trecut, Insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, la o populație de 2,2 milioane de locuitori. O cifră  uriașe având în vedere resursele locale.

"Du-te acasă"

Această furie nu este izolată, câteva mișcări „anti-turistice” au apărut în ultimele săptămâni în alte părți ale țării. În Málaga, mecca turismului „sol y playa” (soare și plajă) din Andaluzia, au înflorit autocolantele lipite oriunde și pe orice: ”Înainte, aici era casa mea!”, ”Tot timpul miroase a turiști!”, ”Du-te acasă”, se poate citi pe respectivele afișe. 

Același lucru în Barcelona sau Insulele Baleare, unde activiștii au instalat indicatoare false la intrarea pe anumite plaje: ”Fugiți, cad pietre!” sau ”Atenție la meduzele periculoase!”. Totul pentru a-i speria pe potențialii vizitatori.

Printre nemulțumirile invocate de rezidenți se numără presiunea imobiliară, proliferarea închirierilor turistice care a forțat mulți locuitori să părăsească centrele orașelor, precum și poluarea fonică și a mediului.

În Catalonia, care se confruntă de trei ani cu o secetă istorică, presiunea exercitată asupra rezervelor de apă de hotelurile de pe Costa Brava provoacă iritare, în timp ce autoritățile au pus aproape întreaga regiune în stare de urgență la începutul lunii februarie .

„Sunt destinații turistice care au ajuns la limita capacității lor”, a recunoscut recent José Luis Zoreda, vicepreședintele organizației patronale Exceltur. „Este o problemă care, deși apare ocazional în sezonul de vârf și în anumite părți ale țării, crește constant”.

12,8% din PIB

Deja în anii 2010, locuitorii s-au mobilizat împotriva supra-turismului, în special în Barcelona. Dar după pauza impusă de pandemie, exasperarea pare să se amplifice, întrucât Spania a primit anul trecut 85,1 milioane de vizitatori străini, un record.

Nerăbdătoare să evite orice aglomerație, mai multe orașe, precum San Sebastian, din Țara Bascilor, au preluat inițiativa și au decis să limiteze grupurile de turiști la 25 de persoane în zonele centrale, după ce s-a interzis utilizarea a difuzoarelor în timpul tururilor ghidate.

La sfârșitul lunii martie, Sevilla (sud) a anunțat că ar putea taxa accesul în faimoasa Piață a Spaniei pentru nerezidenți. Barcelona a decis să elimine o linie de autobuz populară printre turiști de pe Google Maps.

Pentru autorități, însă, aceste decizii nu sunt ușor de luat. În Spania, turismul reprezintă 12,8% din PIB și 12,6% din locuri de muncă: nenumărate familii depind, așadar, de acest sector și ar fi nemulțumite că țara se îndepărtează de tradiția ei primitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel