Schimbarea regulilor privind arendarea terenurilor. Ce trebuie să ştie proprietarii de terenuri şi arendaşii
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil.

"Legea nr 287/2009 privind Codul civil, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează, la Titlul IX, Capitolul V, Secţiunea 3, regulile particulare în materia arendării. (...) Având în vedere dificultăţile apărute în implementarea legii, dificultăţi care afectează atât arendaşul cât şi arendatorul, prin prezenta iniţiativă legislativă se propune modificarea următoarelor articole: 

Art. 1873 - prin care se instituie ca durata arendării să fie de minimum 7 ani pentru a asigura o previzibilitate şi o stabilitate în această materie.

Durata minimă obligatorie se impune ca urmare a dreptului, cât şi a obligaţiei arendaşului de a investi în teren, ori orice investiţie se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investiţiilor. 

Astfel, se urmăreşte dezvoltarea în domeniul agriculturii, ori dezvoltarea este condiţionată de accesarea de fonduri europene, de contractarea creditelor bancare, de investiţii pe termen mediu şi lung, toate acestea impunând o stabilitate care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare", se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

 

Alte modificări importante

 

"Art.1847  - propunerea este justificată de raţiunea avută în vedere la încheierea contractelor de schimb a terenurilor agricole şi anume comasarea terenurilor ce implică o eficienţă economică ridicată şi o producţie crescută, spre deosebire de fragmentarea terenurilor exploatate. Cu cât suprafaţa exploatată este mai comasată, mai întinsă şi cu o formă geometrică mai regulată, cu atât mai mult se poate configura un plan al culturilor ştiinţific fundamentat. De asemenea, creşte controlul asupra lucrărilor agricole, culturilor şi recoltelor. 

Propunerea vine în scop de clarificare, urmare a calificărilor date în practică operaţiunilor de schimb a terenurilor agricole ca fiind subarendate, de natură să intre sub incindeţa legii", se mai arată în document. 

Art. 1848 - se propune abrogarea alin. (2) în sensul corelării cu modificările propuse la art. 1837, stabilirea duratei contractului de arendare la miminum 7 ani. 

 

Întregul document poate fi studiat aici

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel